SAĞLIK

Dünya Sağlık Örgütüne göre Sağlığın 3 temel ölçütü:

1.Bedensel İyilik: Vücudu oluşturan doku ve organlarda eksiklik işlev bozukluğu, mikrop taşıma gibi durumların olmama hali.

2.Ruhsal İyilik: Yaşına uygun olarak düşünebilen, düşündüklerini anlaşılır şekilde ifade edebilen başkalarını anlayabilen yerinde ağlamasını ve gülmesini bilen güçlüklerle mücadele edebilen, başarılarda mutlu olup, başarısızlıklarda kabullenebilen kendisiyle barışık olma hali.

3.Sosyal İyilik: Nerede nasıl davranacağını ve sorumluluklarını bilen, insanlarla iyi ilişkiler içinde olup, büyüğünü küçüğünü severek hoşgörülü davranan çevresiyle barışık olma halidir.

Dünya Sağlık Örgütünün sağlık tanımını göz önünde bulundurduğumuzda; sağlıklı olmanın ruh-zihin-beden uyumu sayesinde gerçekleştiğini görüyoruz.

 

YOGA

Yoga kelime anlamı olarak “bağlamak, birleştirmek, bütünleşmek” demektir. Yoga yaparken zihni, bedeni, ruhu, uyum içinde tek birim haline getiririz. Beden zihnin somut görünümüdür. Yoga gerçek doğamızı görmemizi engelleyen duygusal, fiziksel, zihinsel düğümleri çözer. Hem zihin hem beden üzerinde yoğunlaşan yoga, varolan en eski bütünsel sağlık sistemlerinden biridir. Yoga alıştırmaları; Asana olarak bilinen duruşları, Pranayama olarak bilinen nefes tekniklerini, Pratyahara olarak bilinen bilinçli gevşemeyi, Dharana olarak bilinen konsantrasyonu ve Dhyana  olarak bilinen meditasyonu kapsar.

 

 

Yoganın MS’e Katkıları

Yoga duruşları ve nefes alma çalışmaları sayesinde beden zihinle bağ kurararak, bütünlüğünüze kavuşabilirsiniz. Yoga benliğin bütün parçalarına kulak verme sanatıdır. Asana olarak bilinen yoga duruşları, bedenle ilgili bütün sistemleri çok güçlü bir şekilde etkiler. MS hastalarında zamanla oluşan yanlış beden duruşları, hiza bozuklukları, kas dengesizlikleri, kemik yoğunluğunda azalma gibi sık rastlanan şikayetler asanaların düzenli şekilde uygulanmasıyla azalır.Asanaların her biri nefesle eş zamanlı uygulanır, bedeni güçlendiren, ona canlılık ve enerji kazandıran ve gevşeten beden duruşlarıdır. Duruşlar organlara esneklik kazandırır, uzun ve yağ içermeyen kaslar geliştirmeyi sağlar. Bedendeki kas, kemik, eklem ve organları çalıştırır. Bedenin tamamında kan ve lenf akışını daha iyi hale getirmeye yarar. Daha iyi bir dolaşım sağlanır. Yine yapılan duruşlar sayesinde daha iyi bir boşaltım sistemi sağlanır.

MS hastalarına yönelik uygulanan duruşlar; denge ,fiziksel,  zihinsel koordinasyonu geliştirir. Boyun omuz devingenliği arttırır. Göğüs ve akciğerleri açar,omuzları daha esnek hale getirir. Eklem hareketliliğine destek olur, güç ve esnekliği geliştirir. Pranayama olarak bilinen nefes teknikleri sayesinde, prana adı verilen evrensel enerjinin alınan her nefesle bedenin tüm hücrelerine taşınması sağlanır. Sadece doğru nefes alıp verme ile bile pek çok rahatsızlıkla ilgili şikayetler ortadan kalkar. Purna Pranayama adı verilen tam nefes tekniği ile akciğerler tam kapasite çalışır, akciğerleri günlük yaşamda sadece orta bölümleri tam kapasite olmamakla birlikte çalışırken , tam nefes tekniği ile akciğerlerin alt, orta ve günlük yaşamda hemen hemen hiç kullanılmayan üst kımlarına da daha fazla taze hava ulaşır, yozlaşmış alveoller canlanır ve daha bol oksijen emilir. Aynı zamanda akciğerlerin alt bölümü çalışırken diyafram hareketlenir ve diyaframın hareketleriyle kalbin yükü hafifler. Her nefes verişte toksin ve atıklar beden dışına atılır. Sinir Sistemi yatışır, zihin sakinleşir.

Yogada uygulanan gevşeme teknikleri, konsantrasyon ve meditasyon sayesinde MS belirtileriyle baş edebilme yeteneği gelişir. Stres azalır,duygular ve zihin sakinleşir. MS rahatsızlığının sebep olduğu, yaşamdaki değişimlerden oluşabilecek depresyon önlenir. Yoga bir sağaltım aracıdır. Birçok rahatsızlık ve bozukluğun belli duruşlar, nefes alıp verme egzersizleri yardımıyla ve nitelikli bir yoga eğitmenin rehberliğinde iyileştirilmesi mümkündür. Her durumda MS hastasının yapabileceği bir şey… 

Yaşı, kilosu, bedensel esneklik ve sağlık durumu ne olursa olsun, her insan yoga yapabilir. Yoga mükemmel bir dengeleyicidir. Biri çok esnek ve güçsüz diğeri ise kaskatı(fazla güçlü) ama yeterince esnek olmayan iki kişi yoga dersine birlikte katılabilir. Bu kişiler aynı hareketi birlikte yaptıkları zaman, aşırı esnek olanın kasları biraz sıkılaşacak, diğeri ise biraz daha esnek hale gelecektir. Her MS hastasına uygun bir yoga türü mutlaka vardır ve hareketler her zaman için MS hastasının gereksinimleriyle uyumlu hale getirilebilir.

 

Yoganın MS Hastalarında Sağladığı Yararlar:

*Beden –Zihin farkındalığı artar.

*Nefes iyileşir.

*Fiziksel-Zihinsel denge koordinasyon gelişir.

*Kas gerginliği, kaslarda aşırı kasılma azalır.

*Bedensel esneklik ve güç artar.

*Dolaşım iyileşir.

*Duyu-Duygu kontolü sağlanır.

*Stresle baş edebilme yeteneği gelişir.

*Yorgunluk giderilir.

*Enerji ve canlılık artar.                                                   

Ilgın GÜRAL

Kaynakça:

Iyengar,B.K.S. Lıght onPranayama (New York:The Crossroad Publıshıng Company 1994)

Scaravelli,Vanda.Aweakening The Spine.(Switzerland:Labyrinth Publishing S:A:,1991)

Weller Stella Yoga Therapy

 

Kişisel Deneyim

2007 yılında konulan MS teşhisi “Sağlıklı Yaşam “ ve “Spritüellik” arayışlarına başlamamı sağladı. 2008’de “Reiki 1”ve”Reiki 2”eğitimleri aldım. Bir yandan da  düşünce teknikleri konusunda çeşitli seminerlere katıldım. 2010 yılında tanıştığım yoga sayesinde rahatsızlığın şikayetlerinin önemli ölçüde azalması ve daha sağlıklı bir insan haline gelmemle bu bilgileri başta benim gibi MS hastalarıyla, kronik rahatsızlığı olan kişilerle ve tıbben sağlıklı ancak doğru nefes almayı bilmeyen kişilerle payşamak istedim ve yoga eğitmeni olmaya karar verdim. 2011 yılında eğitmen oldum. ”yoganın tüm evrene sunulmuş paha biçilmez bir hizmet olduğu ve herkesin bu tekniklerden yararlanabilmesi gerektiği” ilkesiyle çalışmalarımı Alsancak Yoga Merkezi’nde sürdürüyorum. İzmir MS Derneği’nde MS hastalarına özel gönüllü yoga çalışmalarıma devam ediyor ve yogayla daha çok insanı tanıştırmak adına sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorum.