Multipl Sklerozda Fiziksel Engelliliğin Ölçümü Sempozyumu farklı alanlardan uzmanların konuşmaları ve hekim, hemşire, fizyoterapist ve psikolog gibi pek çok sağlık meslek grubundan profesyonellerin katılımıyla İzmir’de gerçekleştirildi.

 

Multipl Skleroz Araştırmaları Derneği’nin 21 Mayıs 2016’da düzenlemiş olduğu sempozyumda alanında uzman nörolog ve fizyoterapistler tarafından MS’te görülen fiziksel engelliliğin ölçümü tüm yönleriyle ele alındı.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Serkan Özakbaş’ın sıcak karşılama ve sempozyum programını tanıtan konuşmasının ardından Dr. Mehmet Berktaş ölçümün epidemiyolojik ve istatistiksel açıdan önemini vurguladı, veri kalitesi ve verinin sağlıklı değerlendirilmesini içeren bir konuşma yaptı. Ardından Uzm. Dr. Görkem Kösehasanoğulları MS’te en sık kullanılan engellilik ölçümü olan EDSS ve Neurostatus’tan bahsetti ve konuşmasını EDSS ve Neurostatus’un geliştiricileri arasında geçen ezeli akademik atışmaları anlatarak sonlandırdı. Ardından söz alan Uzm. Dr. Sedat Şen, olgu örnekleriyle EDSS hesaplamasını anlatırken sunduğu karmaşık olguların hesaplanması salondaki katılımcıları zorladı.

 

MS’te üst ekstremite değerlendirmesinde konsensüse varılmış bir ölçüm yöntemi bulunmamaktadır…

 

Yağmurlu bir Mayıs İzmir’inde gerçekleşen sempozyumda “İlk sıcak mola”da içecekler ve güzel sohbetlerle içini ısıtan katılımcılar ikinci oturum için hazırdı. İkinci oturumda EDSS’nin dezavantajlarını ortadan kaldırmak için geliştirilen “Multiple Sclerosis Functional Composite” yöntemi Doç. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu tarafından kapsamlı bir şekilde ele alındı. Daha sonra Uzm. Dr. Cihat Uzunköprü “Multiple Sclerosis Functional Composite” uygulamasını ayrıntılarıyla katılımcılara anlattı. Oturumun son konuşmacısı Uzm. Fzt. Turhan Kahraman, üst ve alt ekstremitenin değerlendirmesine yönelik diğer ölçüm yöntemlerinden bahsetti ve özellikle MS’te üst ekstremite değerlendirmesinde konsensüse varılmış bir ölçüm yönteminin olmadığını vurguladı. 

 

Yürüme bozukluğu MS’li bireylerdeki en sık yakınma…

 

“Doyurucu mola”nın ardından katılımcılar MS’li bireylerdeki en sık yakınma olan yürüme bozukluğunun değerlendirilmesi konulu oturumda oldukça doyurucu bilgiler edindi. Prof. Dr. Yusuf Tamam, yürüme bozukluğunun MS’li bireylerdeki etkisini ölçen, en sık kullanılan ve kendi çalışma grubu tarafından Türkçe’ye kazandırılan MS Yürüme Anketi’nden bahsetti. Ardından Uzm. Fzt. Turhan Kahraman MS’li bireylerde yürümeyi değerlendiren testleri oldukça kapsamlı bir şekilde anlattı ve üst ekstremitenin aksine yürüme işlevinin değerlendirilmesinde konsensüsün nispeten sağlanabildiğine vurgu yaptı.

 

Bir sonraki oturumda konuşma yapan Doç. Dr. Fzt. Birgül Balcı, MS’teki denge değerlendirmesini anlattı. Ardından Uzm. Dr. Yüksel Güven Yorgun ise daha önceden Multipl Skleroz Araştırmaları Derneği tarafından düzenlenen çalıştaylarda bir tam gün boyunca konuşulan ağrı, spastisite ve yorgunluğun ölçümü gibi geniş kapsamlı konuları konuşmasıyla özet şekilde katılımcılara aktardı.

 

“Ortak Dil”den “Birlikte Çalışma”ya…

 

"Son sıcak mola”nın ardından bir araya gelen katılımcı ve konuşmacılar Prof. Dr. Aslı Tuncer, Doç. Dr. Fzt. Özge Ertekin, Dr. Mehmet Berktaş, Uzm. Dr. Sedat Şen, Uzm. Dr. Cihat Uzunköprü ve Uzm. Fzt. Turhan Kahraman tarafından tartışılan panelde salondaki katılımcıların da katkısıyla ilerisi için çok merkezli çalışma planları hakkında beyin fırtınası yapıldı. Sempozyumda edinilen “Ortak dil”den “Birlikte çalışma”ya fikri için ilk somut adımlar atılmış oldu.

 

Doç. Dr. Yeşim Beckmann’ın çok sıcak ve kapsamlı sempozyum özet konuşmasıyla bir sonraki sempozyumda buluşma dilekleriyle toplantıya son verildi.